Fotografen Christian Andersson får ofte spørsmålet: “Så flott kamera. Det må ta fine bilder?” Sist noen prøvde å starte en samtale med dette spørsmålet var svaret kort og greit: “Ja, det gjør det”. Svaret er egentlig at selv dårlige kameraer kan ta fantastiske bilder. Eller mer presist: gode fotografer kan ta fantastiske bilder uansett hvilket utstyr de bruker. De fleste kameraer tar ikke bilder i det hele tatt, de overlater dette til fotografen.

Det er ikke kameraet som setter grensene. Riktignok har enkelte kameraetelefoner visse tekniske begrensninger, men de fleste råd om hvordan man tar bedre bilder er generelle og virker uansett hvilket kamera som brukes.

Ti råd for å ta bedre bilder med kameratelefonen:

1. Våg å gå nærmere motivet.

2. Velg ut det som skal være med i bildet, ikke forsøk å få med alt.

3. Forutse mulighetene. “Et bilde nærmer seg som en snegle, men forsvinner som et lyn”. Hvis du vet hvor noe kommer til å skje, kan du plassere deg riktig i god tid.

4. Husk at enkelte kameratelefoner først tar bildet etter at du slipper utløserknappen. 

5. Hold kameraet i ro. Hvis du tar innendørsbilder uten blits er dette absolutt nødvendig for å få skarpt fokus. Len deg mot en dørkarm eller en stol for å støtte deg.

6. Ikke la motivet ditt belyses av flere lyskilder med ulike temperaturer, f.eks. varmt glødende lys og kaldt utendørslys. 

7. Finn en “ren” bakgrunn. Når du tar portretter er det viktig å huske at bakgrunnen ikke bør stjele for mye av oppmerksomheten. Unngå at noe stikker opp bak personenes hoder.

8. Forsøk å fange virkelige følelser i bildene dine. 

9. Vær sosial når du tar bilder. Vær diskret og ta bilder selv når subjektet ikke er forberedt.

10. Sist, men ikke minst, det beste rådet som også profesjonelle fotografer lever etter: Ta massevis av bilder, så har du bedre muligheter for å ta noen som er virkelig gode.