Fikk du en smarttelefon til jul, eller synes du det er på tide å begi seg ut i den digitale verden? En enkel smarttelefon med e-post og internett er et fantastisk verktøy for å holde kontakten med nære og kjære og ta seg av hverdagslige gjøremål. Her deler Anders Austad, salgssjef i Doro Norge, sine tips for en litt enklere start på ditt digitale liv.

 

1. Surf smart, bruk WiFi!

Bruk WiFi i stedet for mobilnettverket når du surfer og utnytt alle de gratisnettverkene som finnes på kafeer og hoteller, tog og fly. Bruker du WiFi trenger du ikke uroe deg for ekstra kostnader eller at surfepotten skal ta slutt. Det er ekstra lurt å bruke WiFi utenlands, da det ofte er høye avgifter på datatrafikk. Pass derfor på å holde utkikk etter steder med WiFi, så du kan ta en kaffe og samtidig bestemme neste sightseeing destinasjon eller sende et bilde til barnebarna.

Tenk på at: Om du har et abonnement som inkluderer surfetid, oppdaterer smarttelefonen din e-post og apper automatisk. Det er derfor lurt å alltid skru av dataoverføringen når du er utenlands. Innstillingen for dette heter ”dataroaming”og finnes under ”mobilnett”. Om du skulle behøve å koble deg til igjen kan du finne et sted med WiFi, eller midlertidig skru på dataoverføringen igjen.

Slik gjør du: Gå inn på ”Innstillinger”, så ”Mobildata” og trykk på ”Mer…”. Sjekk at ”Dataroaming” ikke er krysset av.

 

2. Ta forhåndsregler  i sosiale medier

Facebook er et sosialt nettverk som hjelper deg å holde kontakt med venner, barn og barnebarn. Men noen ganger kan det være lett å glemme at alt du legger til i sosiale medier kan deles videre og spares på av de som ser dem. Det kan det være lurt å tenke på før du legger opp altfor morsomme bilder fra vennefester og slektsmiddager.

Tenk på at: Du kan selv bestemme hvem som skal se det du deler. Facebook har sikkerhetsinnstillinger som lar deg styre dette – for eksempel slik at bare dine venner ser det du legger opp.

Slik gjør du i Facebook-appen: Klikk på menysymbolet oppe til høyre (tre vannrette streker) og deretter på ”sikkerhetsinnstillinger”. Velg så hvem som skal kunne se innholdet ditt og hvem som skal kunne kontakte deg.

 

3. Vær ekstra oppmerksom på e-post med ukjente vedlegg og linker

E-post er en enkel måte å holde kontakt med nære og kjære, sende digitale julekort og dele bilder og dokumenter. Om du nettopp har startet å bruke e-post kommer du snart til å merke at du får e-post fra både foretak og iblant ukjente personer. Mye er reklame og du kan alltid melde deg av reklameutsendelser. Ofte finner det informasjon i selve mailen om hvordan du gjør dette.

Tenk på at: Vær litt oppmerksom på e-poster som ser rare ut, eller en ukjent person eller bedrift som spør om opplysninger som kontonummer eller passord. Ikke klikk på linker eller vedlagte filer om du ikke vet hvem som har sendt dem.

 

4. Med en smarttelefon kan du både være mer spontan og oppdatert

De fleste av oss har brukt telefonen til å bestille ting, få teknisk support og bestille tid hos tannleger og frisører. Det som er bra med en smarttelefon er at du også kan lete opp steder, telefonnumre og få kart via apper og internett, uansett hvor du er. Slik kan du enkelt lete opp nærmeste restaurant, søke etter adressen til en god venn eller lete opp tester på en vare du lurer på å kjøpe mens du står i butikken.

Tenk på at: Dersom du har et tapt anrop fra et ukjent nummer kan du søke på nummeret på Gule Sider eller via en annen nummeropplysningstjeneste. På internett finner du også mange sider hvor du kan sammenligne priser på en vare hos ulike forhandlere, så finner du ut om du kan kjøpe den billigere et annet sted. To av de største tjenestene for å sammenligne priser heter Prisjakt og Kelkoo.

 

5. Det finnes en app for alt

Er det noe du ønsker å se eller gjøre kan du være sikker på at det finnes en app til rådighet. Noen apper koster penger, andre er gratis. Let via Google Play eller Appstores topplister for å få oversikt over hva som finnes. Noe alle kan ha nytte av er for eksempel: en avis, sosiale medier som Facebook og Instagram, enn app for banken din og en app for lokaltrafikken der du bor, så du enkelt kan se når tog og busser går.

Tenk på at: Noen apper er gratis å laste ned, men tilbyr kjøp inne i selve appen. For å unngå unødvendige kjøp når du låner bort smarttelefonen din til barnebarna kan du enkelt endre innstillingene slik at det kreves en PIN-kode for å gjennomføre kjøp.

Slik gjør du på Android-telefoner: Gå inn i ”Google Play” og trykk på ”Meny-knappen”. Velg ”innstillinger”, og hak av ”Bruk PIN-kode for kjøp”. Tenk på at du når du godkjenner nedlastning av en app med PIN-koden din er appen åpen for kjøp i 15 minutter.

Vi håper du får nytte for noen av tipsene og nå føler deg klar til å komme igang med den nye telefonen din. Ikke nøl med å utforske innstillingene og appene på egen hånd for å få så mye nytte og glede som mulig av smarttelefonen din. Lykke til!