Oslo, 01.09.2017: Stadig flere seniorer ønsker seg teknologi som skaper trygghet og gir rom for en aktiv livsstil.

Det viser en undersøkelse utført av Arbeidsforskningsinstituttet ved Høgskolen i Oslo og Akershus, som har avdekket hvilke teknologibehov som er viktigst for eldre brukere.

Blant produsentene som har tatt seniorenes behov på alvor er mobilprodusenten Doro. De er kjent for tilpassinger som høy og tydelig lyd, stor skriftstørrelse, fysiske taster, bruk av verb i menyen (i stedet for app-navn) og trygghetsalarm på telefonens bakside.

– Vi vet at mange seniorer gjerne vil ha en smarttelefon men de er redde for at den skal gå i stykker, eller at de ikke skal forstå teknologien. De vil ikke være til bry for familie og venner. Doro 8040 er utviklet for nettopp denne målgruppen, forklarer Anders Austad, Sales Manager for Doro i Norge.

Ønsker selvstendighet
Undersøkelsen til Arbeidsforskningsinstituttet viser også at eldre ønsker seg teknologi som skaper trygghet og evne til å være selvstendig.

– Trygghetsalarmen på telefonen er kompatibel med et armbånd, som når det er tilkoblet mobilen via Bluetooth, gjør det mulig å utløse alarmen uten å ha mobilen i hånden. Ved å trykke på knappen på armbåndet blir de pårørende varslet på SMS om at man trenger hjelp og informert om hvor du er. For mange eldre veier sikkerhetshensynet tyngre enn personvernet. Derfor har vi tilrettelagt for fjernstyring, sier Austad.

Enklere å hjelpe til
Fjernstyringen gjør det også mulig for familiemedlemmer og pårørende å få adgang til telefonen uansett hvor de er. Målet er at de skal kunne hjelpe til dersom man står fast med innstillinger som lyd og lys, uansett hvor de befinner seg.  

Hjelpetjenesten heter My Doro Manager og er nettbasert. Den gjør det enkelt å lagre og dele bilder, samt overføre kontakter og snarveier fra én Doro-telefon til en annen.

– Med My Doro Manager ønsker vi å gjøre livet med smarttelefon enklere for både seniorer og pårørende ved å sikre at hjelpen er nær og at man ikke er til bry. Da spares alle parter for frustrasjon, avslutter Anders.

Kilder:
*Undersøkelse foretatt av River Research i juli og august 2015.
Ranada, Å., Hagberg, J. All the things  I have – Handling one’s material room in old age.Journal of Aging Studies, desember 2014.